Plantation Original Dark Plantation + Pineapple + Stiggins’ Fancy Smoky Formula + 6 x pohár zadarmo – Tmavý rum
V tomto článku si predstavíme Plantation Original Dark Plantation, ktorý je osviežený ananásovým sirupom a dochutený jedinečným Stiggins’ Fancy Smoky Formula. K tomuto skvelému oleji môžete získať aj 6 pohárov úplne zadarmo. Zistite viac o tomto tmavom rume a ako si ho vychutnať.
Bohatý a intenzívny štýl Jamajky a Barbadosu s tónmi sliviek, banánov a vanilky je umocnený ďalším zrením vo Francúzsku. Výsledkom je hlboká štruktúra okorenená tónmi škorice a klinčeka, ktorých dymová kvalita dodáva textúre. Ideálny spoločník na kokteily. Najväčšou devízou rumu Plantation Original Dark je jeho bohatá chuť a predovšetkým jeho technika dvojitého zrenia. Plantation Original Dark zahŕňa elegantné rumy, ktoré sú destilované a potom zrejúce pri vysokých teplotách v tropickom prostredí Karibiku v sudoch z amerického dubu. Následne sú rumy transportované do Francúzska, kde ich hlavný rumový majster zmieša. Výsledok tohto dlhoročného procesu je sladký nektár, ktorý môžete vychutnávať samostatne, ale aj v miešaných drinkoch s tmavým rumom ako sú Mai Tai alebo Daiquiri.
Vôňa: Banán, pomarančová kôra, korenie, dymová aróma.
Chuť: Sušené ovocie, vanilka, klinčeky.
Záver: Náznaky dymu, kandizované ovocie, exotické korenia.
Barbados
Technologické parametre:
Pôvod: Barbados a Jamajka
Surový materiál: Melasa
Fermentácia: Barbados: 72 hodín
Jamajka: 2 týždne
Destilácia: Barbados: Twin Column and Pot Still
Jamajka: Pot Still (John Dore)
Starnutie: Zmes Barbadosu vo veku 1 až 3 roky sa zmieša s jamajský pot stillom vo 10 až 15 rokov.
Množstvo pridaného cukru: 15 g / l
História rumu
Prvá písomná zmienka o existencii rumu pochádza z ostrova Barbados v roku 1647, je však isté, že výroba rumu sa odohrávala na ostrove od začiatku 17. storočia. Vo Francúzsku prichádza uvedenie rumu neskôr a to v roku 1694. Rum sa v tom čase považoval za liek. Priemerná kvalita a lacná produkcia znamenali, že rum sa prvotne konzumoval medzi otrokmi na plantáži (brandy a sherry sa považovali za príliš drahé, takže tie boli vyhradené pre osadníkov). Rum sa tiež stáva nápojom námorníkov a pirátov. Skutočný pokrok v destilačných technikách ešte neprišiel a dovtedy rum zostával len pre miestnych. Začiatkom osemnásteho storočia sa však rum šíri cez oceán do Európy a Severnej Ameriky.
Rumové odrody
Existujú dve hlavné výrobné metódy, ktoré sú pôvodom dvoch odlišných liehovín:
– „Tradičné rumy“ vyrobené z melasového základu
– „Agricole rumy“ vyrobené zo šťavy z cukrovej trstiny, ktorá bola potom fermentovaná a destilovaná.
Cukrová trstina
Cukrová trstina sa zberá ručne alebo strojom a potom sa, čo najskôr rozreže, rozdrví, aby sa minimalizovala degradácia cukrov obsiahnutých v trstine. Po rozomletí trstiny sa šťava extrahuje a pripravuje na kvasenie, výsledkom procesu premeny cukru na alkohol je vzniknutý kvas. Tento kvas sa následne niekoľkokrát zahrieva, aby sa extrahoval rovnaký podiel cukru a melasy pre tradičný rum.
Fermentácia
Transformácia cukru na alkohol je vyvolaná pôsobením kvasiniek. Fermentácia môže trvať od niekoľkých hodín (v prípade ľahkých rumov) po niekoľko dní (v prípade zložitejších rumov) až po niekoľko týždňov.
Destilácia
Pôvodne boli všetky rumy destilované v malých bankách. Dnes sa však väčšina rumov destiluje kontinuálne v stĺpcoch. Táto moderná destilačná metóda, ktorú Kuba prvýkrát prijala v 19. storočí, umožňuje rýchlejšiu a plynulejšiu výrobu. Destilácia v kotli je stále dlhšia a ťažko zvládnuteľná, ale stále sa praktizuje na Jamajke, na Barbadose, v Svätej Lucii, na Haiti a v Guyane.
Zrenie
Po destilácii sa nový alkohol okamžite plní do fliaš alebo sa na určitý čas necháva skladovať v drevených sudoch. Najčastejšie používané v Karibiku sú mladé sudy po Bourbone (americký biely dub), ktoré dodávajú rumu vanilkové, korenené a mierne dymové tóny. Vďaka horúcemu a vlhkému podnebiu je podiel anjelov v Karibiku 3 – 4 krát vyšší ako v prípade destilátov vo Francúzsku alebo Škótsku, čo vysvetľuje ťažkosti s udržiavaním rumu v sude dlhšie ako 8 alebo 10 rokov.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Pocta postave, ktorú vytvoril Charles Dickens vo vydavateľstve Pickwick Papers, reverend Stiggins, ktorého obľúbeným nápojom bol „ananásový rum“. Kôry ananásu Victoria sú vylúhované v rume Plantation 3 Stars, ktorý sa potom ďalej destiluje. Samostatne sa ovocie ananásu vylúhuje v Plantation Original Dark Rum. Infúzia destilátu a ovocia sa nakoniec zmiešajú dokopy, čím sa vytvorí bohatý a chutný ananásový buket, zvýraznený dymovými a klinčekovými tónmi. Macerácia prebieha po dobu 3 mesiacov.
Jamaica
V roku 1664 Oliver Cromwell poslal Williama Penna, aby zajal Hispaniolu (Haiti) pre anglickú ríšu. Ak táto misia zlyhá, skončí na Jamajke, kde odvedie Španielov z ostrova. V roku 1670 sa Španielsko vzdáva svojich práv na ostrov a Port Royal sa stáva rajom pre pirátov a zlodejov. V 17. storočí, na konci zlatého veku pirátstva, sa cukor stáva dominantnou plodinou na ostrove. V 18. storočí sa Jamajka ujala vedenia v produkcii cukru v Karibiku a stáva sa domovom pre mnohých otrokov.
Trinidad
Trinidad bol vždy dôležitým miestom na pestovanie cukrovej trstiny, pričom výroba rumu sa zachovala ako okrajová činnosť. Na konci 18. storočia pod britským vládnutím cestujú značné množstvá rumu do Anglicka, kde sa zmiešajú s inými rumami z britskej okupácie (Barbados, Demerara, Jamajka) a rodia sa „Navy Rumy“.
Technické parametre
Pôvod: Barbados, Trinidad, Jamajka
Surový materiál: melasa
Fermentácia: Barbados a Trinidad: 72 hodín
Jamajka: 2 týždne
Destilácia: Barbados: Column and Pot Still
Trinidad: Column
Jamajka: Pot Still (John Dore)
Francúzsko: Medená nádoba Ferrand
Obsah pridaného cukru: 20 g / l
História rumu
Prvá písomná zmienka o existencii rumu pochádza z ostrova Barbados v roku 1647, je však isté, že výroba rumu sa odohrávala na ostrove od začiatku 17. storočia. Vo Francúzsku prichádza uvedenie rumu neskôr a to v roku 1694. Rum sa v tom čase považoval za liek. Priemerná kvalita a lacná produkcia znamenali, že rum sa prvotne konzumoval medzi otrokmi na plantáží (brandy a sherry sa považovali za príliš drahé, takže tie boli vyhradené pre osadníkov). Rum sa tiež stáva nápojom námorníkov a pirátov. Skutočný pokrok v destilačných technikách ešte neprišiel a dovtedy rum zostával len pre miestnych. Začiatkom osemnásteho storočia sa však rum šíri cez oceán do Európy a Severnej Ameriky.
Rumové odrody
Existujú dve hlavné výrobné metódy, ktoré sú pôvodom dvoch odlišných liehovín:
– „Tradičné rumy“ vyrobené z melasového základu
– „Agricole rumy“ vyrobené zo šťavy z cukrovej trstiny, ktorá bola potom fermentovaná a destilovaná.
Cukrová trstina
Cukrová trstina sa zberá ručne alebo strojom a potom sa, čo najskôr rozreže, rozdrví, aby sa minimalizovala degradácia cukrov obsiahnutých v trstine. Po rozomletí trstiny sa šťava extrahuje a pripravuje na kvasenie, výsledkom procesu premeny cukru na alkohol je vzniknutý kvas. Tento kvas sa následne niekoľkokrát zahrieva, aby sa extrahoval rovnaký podiel cukru a melasy pre tradičný rum.
Fermentácia
Transformácia cukru na alkohol je vyvolaná pôsobením kvasiniek. Fermentácia môže trvať od niekoľkých hodín (v prípade ľahkých rumov) po niekoľko dní (v prípade zložitejších rumov) až po niekoľko týždňov.
Destilácia
Pôvodne boli všetky rumy destilované v malých bankách. Dnes sa však väčšina rumov destiluje kontinuálne v stĺpcoch. Táto moderná destilačná metóda, ktorú Kuba prvýkrát prijala v 19. storočí, umožňuje rýchlejšiu a plynulejšiu výrobu. Destilácia v kotli je stále dlhšia a ťažko zvládnuteľná, ale stále sa praktizuje na Jamajke, na Barbadose, v Svätej Lucii, na Haiti a v Guyane.
Zrenie
Po destilácii sa nový alkohol okamžite plní do fliaš alebo sa na určitý čas necháva skladovať v drevených sudoch. Najčastejšie používané v Karibiku sú mladé sudy po Bourbone (americký biely dub), ktoré dodávajú rumu vanilkové, korenené a mierne dymové tóny. Vďaka horúcemu a vlhkému podnebiu je podiel anjelov v Karibiku 3 – 4 krát vyšší ako v prípade destilátov vo Francúzsku alebo Škótsku, čo vysvetľuje ťažkosti s udržiavaním rumu v sude dlhšie ako 8 alebo 10 rokov.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Na svojich cestách po celom svete si Alexandre Gabriel rád vymieňa nápady s kolegami vizionármi, ktorí zdieľajú jeho neukojiteľnú zvedavosť. Jednou z takýchto spriaznených duší je Alex Chasko, Master Distiller a Blender v dublinskej Teeling Whiskey Distillery. Rovnako nadšený je pre možnosti tradičných aj inovatívnych techník pri destilácii a zrení liehovín. Samozrejme, Alex uvítal možnosť vymeniť sudy Teeling Whiskey za sudy Plantation Rum a začať experimentovať.
V roku 2019 írska značka Teeling Whiskey vydala špeciálnu edíciu Small Batch Collaboration, zrejúcu v sudoch po Plantation Rume. Alexandre Gabriel si vybral Stiggins’ Fancy Pineapple Rum, aby podstúpil finálne zrenie v 200-litrových dubových sudoch, v ktorých bola predtým skladovaná rašelinová single malt írska Teeling Whiskey. Mierny stupeň rašeliny dodáva nádherne vyvážený tón dymu, výrazný, ale harmonický spolu s ovocným rumom. Stiggins‘ Fancy Smoky Formula dodáva kokteilom nečakaný nádych a odhaľuje ich rôznorodý pôvod.
Stiggins‘ Fancy Smoky Formula je limitovaná edícia. Bohato zdobená darčeková krabička rozpráva príbeh o inšpirovanom partnerstve Plantation Rumu s Teeling Whiskey zosobnenou reverendom Stigginsom, ktorý sa vydal preskúmať svet z teplovzdušného balóna. Pre milovníkov whiskey a rumu sú pripravené vynikajúce objavy!
Ak chcete porovnať aj vplyv sudu po rume na charakter whisky, odporúčame pozrieť sa na tento zvýhodnený set Plantation Stiggins‘ Smoky Formula a Teeling Plantation Cask.
Čo ďalej?
Chceli by ste tento rum ochutnať? Výborne! Pridajte si ho do košíka. Chceli by ste vyskúšať niečo iné? Pozrite si ďalšie rumy v našej ponuke.
Plantation Original Dark Plantation + Pineapple + Stiggins’ Fancy Smoky Formula + 6 x pohár zadarmo – Tmavý rum
Plantation Original Dark Plantation
Plantation Original Dark Plantation je prvotriedny tmavý rum, ktorý je vyrábaný na základe najlepšieho cukrového trstia z Karibiku. Tento rum zaručuje silnú chuť a vôňu, ktorú ocenia všetci milovníci rumu.
Pineapple
Pineapple – ananás, je tropické ovocie, ktoré výborne chutí v kombinácii s rumom. Pineapple dodáva rumu príjemnú ovocnú chuť a vôňu.
Stiggins’ Fancy Smoky Formula
Stiggins’ Fancy Smoky Formula je jedinečná prísada, ktorá dodáva rumu jemnú dymovú chuť a vôňu. Táto prísada sa vyrába z ovocia ananásu, ktoré sa suší a následne praží na ohni.
6 x pohár zadarmo
Pri kúpe Plantation Original Dark Plantation + Pineapple + Stiggins’ Fancy Smoky Formula získate 6 pohárov zadarmo. Tieto poháre sú vyrobené z kvalitného skla, ktoré zaručuje príjemné pitie.
Ak hľadáte perfektný drink pre letné dni, Plantation Original Dark Plantation + Pineapple + Stiggins’ Fancy Smoky Formula predstavuje vynikajúcu voľbu. Vďaka jeho jedinečnej chuti a vôni si ho obľúbia nielen milovníci rumu, ale aj tí, ktorí hľadajú osviežujúci drink v horúcich letných dňoch.
Link na relevantný príspevok:
Plantation Original Dark Plantation + Pineapple + Stiggins’ Fancy Smoky Formula + 6 x pohár zadarmo – Tmavý rum
Čo zahŕňa tento balíček?
Tento balíček obsahuje fľašu Plantation Original Dark Plantation, ktorý bol zamatovo zjemnený ovocným ananásovým sirupom z čerstvých ananásov a Stiggins‘ Fancy Smoky Formula pridaním názovkomórne vysušených sliviek a dymového whisky. Okrem toho, dostanete aj 6 pohárov zdarma.
Ako si užijem tento tmavý rum?
Tento tmavý rum si môžete vychutnať ako príjemný drink s kockami ľadu alebo použiť ho ako základ pre koktaily. Vyskúšajte napríklad recept na piña coladu s týmto rumom.
Pre koho je tento balíček určený?
Tento balíček je vhodný pre rumových nadšencov, ktorí hľadajú nové chuťové zážitky. Taktiež by mohol byť skvelým darčekom pre vašich priateľov, ktorí radi experimentujú s mixovaním.
Je tento tmavý rum vhodný na pitie čistým?
Áno, tento tmavý rum by mal byť vhodný na úplné vychutnanie aj samotný, bez akýchkoľvek prísad. Avšak, jeho bohatá chuť a vôňa sa vynikajúco hodí aj do rôznych koktailov.
Ako sa má tento rum konzumovať?
Tento rum sa má konzumovať najlepšie pri izbovej teplote, bez ohľadu na spôsob podávania. Preto je vhodné ho pred konzumáciou trochu nechať odstáť. Ak si zvolíte mix s kockami ľadu, môžete si pridať aj trochu čerstvej mäty pre ďalší chuťový zážitok.
Aké sú hlavné zložky tohto rumu?
Plantation Original Dark Plantation + Pineapple + Stiggins’ Fancy Smoky Formula obsahujú kvalitné tmyavé rumy pochádzajúce z Guayany a Barbadosu, ktoré boli zladené s ananásovým sirupom a whisky Stiggins‘ Fancy Smoky Formula. To celkové dodáva výraznú chuť a unikátnu vôňu.
– Plantation Original Dark Plantation je tmavý rum s exotickými a kořeněnými chutěmi
– Pineapple je přírodní ananasový extrakt, který dodává rumu sladkou a ovocnou chuť
– Stiggins‘ Fancy Smoky Formula je směs rumů, která obsahuje jemné aroma dýmu
– Kombinace těchto tří ingrediencí vytváří harmonickou a unikátní chuťovou kombinaci
– K tomuto balení je přidáno 6 skleniček jako dárek
– Tento rum je vhodný na přípravu koktejlů nebo jako doplněk k dezertům a kořeněným jídlům.