Väčšina ľudí korenie používa každý deň na dochutenie jedál. Málokto už vie, že slúži aj na lekárske a kozmetické účely. Vďaka obsahu celého radu účinných látok poskytuje pomoc pri problémoch s trávením, pri prechladnutí, ale aj chudnutí.
Platí to iba pre zber z pravého korenníka. Ten svojím vzhľadom pripomína chmeľ. Je to tiež vysoká popínavá rastlina dorastajúca do výšky až 15 metrov, dožíva sa skoro 60 rokov a jeden ker plodí vždy po troch rokoch.
Špeciálna ponuka
Čo je kampotské korenie a odkiaľ pochádza
Pestuje sa v Kambodži, konkrétne v provincii Kampot, podľa ktorej získal svoj názov.
Zoženiete ho v niekoľkých farbách. Dôležité je poznať skutočnú príčinu rozdielnej farby guličiek, ktorú spôsobuje zber v rôznej dobe zrelosti. Nejedná sa o rôzne odrody pepřovníku, ako sa ľudia bežne domnievajú.
- nezrelý má zelenú farbu,
- biele korenie pochádza zo zrelých plodov,
- čierne guličky sa zbierajú krátko pred dosiahnutím zrelosti,
- červenú farbu získava vo vysokom stupni zrelosti.
- Vďaka zberu v správnom čase je pestovanie kampotského korenia pomerne náročné. Preto sa tiež jedná o vzácnu špecialitu, čo dokazuje označenie najlepšie korenie na svete. Výsledkom je silne aromatické korenie s vysokou štipľavosťou a takmer ovocnou chuťou.
Aké ďalšie vzácne druhy korenia poznáte?
- bourbonský,
- dlhý,
- guinejský,
- kubebový,
- sečuánsky,
- tasmánsky,
- Tellicherry.
Najširšia ponuka za najlepšiu cenu
Zloženie a účinky kampotského korenia
Účinky na ľudské zdravie bývajú často podceňované. Pritom obsahuje dôležité minerály, vitamíny a ďalšie látky.
Aké látky obsahuje vzácne africké kampotské korenie?
- vitamíny A, B, C, E a K,
- minerály: sodík, draslík, fosfor, železo, mangán,
- silice a alkaloidy: najmä piperín.
- Alkaloid piperín dodáva známu ostrú chuť. Tiež pôsobí ako silný antioxidant, vyznačuje sa antibakteriálnymi účinkami a zároveň je považovaný za prírodný afrodiziakum. Je nevyhnutný na vstrebávanie vitamínov skupiny B a selénu.
Kampotské korenie a jeho účinky na zdravie
Samozrejme platí, že s vyššou kvalitou korenia rastie vplyv na zdravie. Vyberajte produkty v bio kvalite.
Pri varení vždy dávajte prednosť čerstvo mletému koreniu. Kupovaný rýchlo stráca nielen arómu. Správne skladované guličky najlepšie na suchom a tmavšom mieste si udržia silu dokonca niekoľko rokov.
Okrem celých guličiek sa predáva aj tekutá forma kampotského korenia odporúčaná pri rôznych zdravotných problémoch. Akých?
Zlepšuje trávenie
Asi najväčší význam má na normálnu činnosť tráviaceho systému. Podporuje chuť do jedla, zvyšuje tvorbu slín a žalúdočných štiav. Má protizápalové a antibakteriálne účinky av tráviacom trakte funguje ako dezinfekcia odstraňujúca škodlivé baktérie, čím znižuje riziko vzniku hnačky, zápchy i nezdravého nadúvania.
Pomáha pri prechladnutí
Pri prechladnutí, nádche, upchatom nose a kašli pomáha tým, že lepšie prehreje a prekrví organizmus. Intenzívnejšie potenie prispieva k lepšiemu uvoľneniu nosa, spusteniu nádchy aj ľahšiemu odkašliavaniu. Na boľavý krk zase zaberá kloktanie vody, v ktorej rozmiešate trochu korenia a cesnaku.
Záverečné hodnotenie: Korenie ako pomocník v kuchyni aj v starostlivosti o zdravie a krásu
Samotná štipka dodá pokrmom perfektnú chuť a navyše prospeje aj vášmu zdraviu. Zapamätajte si, že:
- Zlepšuje zažívanie a podporuje normálne funkcie tráviaceho systému.
- Zahrieva, prekrvuje, uvoľňuje dutiny a pomáha tak pri prechladnutí.
- Pôsobí ako antioxidant.
- Má antibakteriálne a protizápalové účinky.
Špeciálna ponuka
História Kampotského korenia
Kampotské korenie sa produkuje v štyroch formách: zelené, čierne, biele a červené, pričom všetky pochádzajú z rovnakej rastliny. Rozdiel je pritom v spôsobe zberu a dobe zrenia. Zelené korenie, tak ako ho poznáme, si zachováva svoju farbu vďaka procesu dehydratácie, pri sušení z neho potom vzniká čierne korenie. Červenú farbu získavajú guličky pri dosiahnutí plnej zrelosti a biela farba je spôsobená odstránením šupky z predtým namočených červených zrniečok. Podnebie provincie Kampot má vhodné podmienky na kultiváciu korenia a kremenité pôdy v podhorí hôr Dâmrei vytvárajú pre kampotské korenie jedinečný terroir. Znalosť pestovania tejto rastliny bola v provincii Kampot odovzdávaná medzi generáciami najmenej od 13. storočia. Dôležité sú aj podmienky skladovania korenia.